donderdag 26 juli 2012

Fietsreisboek van Rosita Steenbeek: 'Amsterdam-Delphi'



arbeiderspers.nl

 Het orakel zegt: "kom op de fiets"

 De lezer regeert fietst deze keer mee van ‘Amsterdam-Delphi: Op de fiets naar het orakel’ met schrijfster Rosita Steenbeek. Althans, DLR laat zich in haar verbeelding meevoeren. Hoewel haar motivatie net zo groot is als dat van Steenbeek, is het reisdoel niet Delphi, maar eindigt in de “bergen” van Limburg.


Ondank het kleine verschil tussen afstand en hoogte – Steenbeek fietst drieduizend kilometer en bereikt een hoogste punt  in de Alpen van rond de 2200 meter-  kan DLR het zich helemaal voorstellen dat Steenbeek opziet tegen die enorme klim in de Alpen.

Steenbeek weet haar verhaal in ‘Amsterdam- Delphi’ zo goed op te bouwen dat een ieder zou meeleven naar het moment waarop zij dit gebergte op haar op maat gemaakte, knalroze,  fiets trotseert. En daar is doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen en een stoot aan positieve energie voor nodig. Zelf is Steenbeek hersteld van een gebroken rug en een hersenbloeding. Laat je niet tegenhouden door je verleden, zoek je grenzen. Of zoals het orakel zegt: Ken uzelve, maar...niets te veel. Haar omgeving raadt haar de reis af, maar ze gaat en door de reis te ondernemen, krijgt ze hernieuwde energie, ze denkt dat ze alles aankan en blijft doorgaan, zonder rust te nemen. Maar dan gaat het fout.

Fietstocht der verbeelding

Een vrouw zonder fietservaring, op een snelle, knalroze fiets type Cannondale met hartjes op het spatbord en remhendels met een bloemmotief. Roze fietshandschoenen, roze helm en bijpassende fietskleding. Een dame op de fiets. Maar dan een met lef en een onverzettelijke kracht om door te gaan. Je ziet haar voor je, rijdend door weer en wind door het zeer afwisselende landschap van olijfbomen, weidevelden, snelwegen en pittoreske dorpjes. De verbeelding doet al spreken, maar de foto’s die door haar vriend en fanatieke fietsgezel Art Khachatrian zijn toegevoegd aan dit boek zetten kracht bij aan de wondere reis die zij maken. Ook Steenbeek laat zich inspireren door de creaties van haar geest en laat zich leiden door mythologische figuren:

“De weg is leeg, behalve het getsjirp van de krekels klinkt er geen geluid.
Ik fiets een stukje staand en voel me veranderen in een paard dat in galop naar Delphi gaat. Het geleidelijk klimmen kost geen moeite.Intussen wordt het langzaam donkerder maar de hitte laat zich nog niet verdrijven.‘Delphi, elf kilometer.’Ik denk aan al die anderen die me voorgingen, stromen mensen, duizenden jaren lang. Koningen, keizers, legeraanvoerders, kunstenaars, eenvoudige lieden, met hun vragen over al niet te voeren oorlogen, hun al niet te sluiten huwelijken. Vragen over werk, gezondheid, liefde. Dezelfde vragen als altijd.Ook hier staat zo’n minuscuul kapelletje onder de olijven.Het wordt steiler en de weg kronkelt als de Python die hier vermoord werd door Apollo. Ik kijk telkens op mijn hoogtemeter. We zijn al een paar honderd meter geklommen.Art staat op me te wachten bij een amandelboom aan het begin van het plaatsje Chrisso. Hij heeft een paar amandelen voor me geplukt. Ik haal ze uit hun fluwelige omhulsel. Ze smaken goed.”(1)

Inspirerende expeditie

De fietstocht van DLR door de “bergen” van Limburg is bijna net zo indrukwekkend als de reis naar Delphi. Ook DLR koopt het lekkerste fruit langs de fietsroute en laat het haar goed smaken. Net als Steenbeek maakt ze kennis met de meest bijzondere personen en hun fantastische verhalen en trotseert ze steile hellingen om dan opgelucht weer de berg af te zoeven. Maar toch, na lezing van ‘Amsterdam- Delphi’ was er iets dat trok. Zou het orakel haar, net als Steenbeek, roepen? Zou ze dan toch de sprong moeten wagen en ook deze expeditie moeten ondernemen?

Meer weten over Rosita Steenbeek?
'Amsterdam- Delphi: Op de fiets naar het orakel' direct bestellen op Bol.com?

Dit is misschien ook leuk om te lezen:
1. Rosita Steenbeek, 'Amsterdam- Delphi: Op de fiets naar het orakel'. Uitgeverij De Arbeiderspers, Utrecht/Amsterdam/Antwerpen:2012, blz.231-232. Foto's in dit boek zijn van Art Khachatrian.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Help deze blog interactief te houden en reageer hier!