woensdag 19 september 2012

'Life's too short for long stories': de kunst van het ultrakorte verhaal

Facebookpagina 'Life's too short for long stories'

 Kort, maar krachtig

 In tijden van crisis moet je laten zien waar je voor staat. Bart Van Goethem bracht in eigen beheer 'Life's too short for long stories', de Engelstalige bundel vol ultrakorte verhalen uit en laat hiermee vooral zien dat je heel ver komt door kort, maar krachtig te zijn. 


 Kort, korter, ultrakort verhaal

Tijden veranderen.
Door de opkomst van nieuwe media krijgen onze ogen steeds meer impulsen te verwerken binnen minder tijd. De aandacht verslapt al snel en zelfs het lezen van een omvangrijk boek is niet altijd aantrekkelijk meer. Ook in de literaire wereld hebben schrijvers in de gaten dat je niet altijd meer vele pagina's tekst hoeft te schrijven om het publiek voor je te winnen. Hoe korter, hoe beter, lijkt zelf het lemma te zijn. Schrijfwedstrijden worden georganiseerd rondom het korte, of zelfs ultrakorte, verhaal. Verhalen van één zin, de lengte van een tweet, misschien zelfs minder. Steeds vaker publiceren schrijvers bundels ultrakorte verhalen. Zo ook Bart Van Goethem, die zijn Engelstalige bundel 'Life's too short for long stories' in eigen beheer uitgaf. Bart Van Goethem is hiermee geen pionier, maar heeft zeker de mogelijkheden aangegrepen die deze tijd biedt. 

Hoe schrijf je een ultrakort verhaal?


Van Goethem heeft 'Life's too short for long stories' een kleine uitleg meegegeven die op de achterkant van dit handige pocketboekje staat. "A title, a sentence or two and you get the picture. Because life really is too short for long stories". Het lijkt zo eenvoudig, een ultrakort verhaal schrijven. Maar, je moet het eens proberen. In de tekst, die enkel bestaat uit, in het geval van Van Goethem, een titel en een of twee zinnen, moet een plot zijn verwerkt en vaak is een hint humor ook wel aardig.  Bovendien is de suggestie van groot belang. Tijdens het lezen vul je als lezer vaak al de gaten in die een schrijver achterlaat, een ultrakorte verhalenschrijver als Van Goethem gaat met dit gegeven aan het werk en bedenkt zinnen die je kunt relateren aan soortgelijke langere verhalen. Het zijn verhalen die je kunt herkennen, verhalen waarmee je eigen fantasie wordt gestimuleerd. Deze stimulans is zelfs groter dan bij lange verhalen, omdat je minder informatie krijgt uitgereikt en meer moet werken met de kennis die je zelf al hebt (verkregen door het lezen van andere verhalen). De reden waarom het lezen van deze ultrakorte verhalen leuk is, is juist omdat lezers tegenwoordig al over zoveel kennis en informatie beschikken en zo weinig nodig hebben om een verhaal te begrijpen.

Veelzeggend kort verhaal

Sommige verhalen in 'Life's too short for long stories' hebben een thrillereffect, sommigen zijn een parodie, anderen hebben een filosofisch tintje en weer anderen hebben een sexuele lading. Dit laatste gaat vaak samen met het thrillereffect en als je je afvraagt of dat wel mogelijk is in een ultrakort verhaal, dan is het zeker aan te raden eens een blik in dit boek te werpen. Mocht je je plezier om de teksten willen delen met anderen, dan is het wellicht beter de tekst te laten zien aan de ander. Eigen onderzoek van De lezer regeert heeft uitgewezen dat voorlezen van deze teksten niet echt werkt. 

Als voorbeeld van een verhaal, eentje die wellicht betrekking heeft op Van Goethem zelf:

Afraid of the Dark

"So that's why I write these one sentence stories" (1)

En tot slot een verhaal die wellicht van toepassing is op de lezers van dit boekje:

The Big Picture

"I don't see it" (2)


Voor meer voorbeelden kun je terecht op de facebookpagina van 'Life's too short for long stories'. Op deze pagina vind je ook enkele (online) boekhandels die het boek verkopen. Ook kun je het boekje direct bij Van Goethem bestellen, zijn contactgegevens staan op de Facebookpagina vermeld.

Evenement rondom het korte verhaal

Op maandag 24 september wordt De lange avond van het korte verhaal gehouden in De Balie, Amsterdam. In dit evenement praten enkele schrijvers over de verhalen die zij schreven voor de verhalenbundel "Naar de Stad" van Van Hassel en Verbeke. De avond wordt georganiseerd door SLAA en Hotel Van Hassel.

Dit is misschien ook leuk om te lezen:

1. Bart Van Goethem, 'Life's too short for long stories'. Brussel: Bart Van Goethem, the BARTcorporation 2012, p.65. ( FreeMusketiers, Zoetermeer)
2. Ibidem, p. 17.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Help deze blog interactief te houden en reageer hier!