maandag 26 november 2012

'Het geluid van de vallende dingen': angst van een generatie

Moordaanslag maakt paranoïde

Het enige dat je weet van de man die je kent van het biljarten is dat hij zielsveel houdt van zijn Amerikaanse vrouw, die hij in jaren niet meer heeft gezien. Hij zou een ex- gedetineerde zijn en wat hij nu doet is een mysterie. Als je met hem door de donkere straten van Bógota loopt, worden jullie neergeschoten. Hij sterft en jij blijft achter, paranoïde en met maar één wens: erachter komen wie die man werkelijk was en waarom hij werd vermoord. Dit is het plot van de roman 'Het geluid van de vallende dingen' van Juan Gabriel Vasquez. Een voorspelbare roman over een generatie Colombianen die voortdurend leeft in angst.Wanneer lezen: als je houdt van vliegtuigen, als je de recente Columbiaanse en Amerikaanse geschiedenis wilt leren kennen, als je houdt van details in plaatsbeschrijvingen,als je je afvraagt wat nu precies het geluid van de vallende dingen is. 
Wanneer niet lezen: als je je beeld van een Zuid- Amerikaans land als een mooi, warm land vol rijke geschiedenis en cultuur wilt behouden, als je niet houdt van naïeve vrouwen, als je geen voorspelbare roman wilt lezen, als je er niet van houdt dingen te lezen die soms wat vergezocht zijn. 

Individu representeert generatie


'Het geluid van de vallende dingen' is net als de eerder besproken roman 'De presidentskandidaat' van Antonio Ungar een roman waarin de identiteit een grote rol speelt. Ten eerste is dat de identiteit van het individu, vaag, ongrijpbaar en inwisselbaar. Identiteit is bedrog of kan het zijn. Ungar beschrijft deze identiteit van het individu in zijn chaotische, gewelddadige omgeving met een vleug humor, maar Vasquez laat deze humor achterwege en presenteert met het hoofdpersoon Antonio Yammara een paranoïde man, die door zijn angst voor aanslagen, voor openbare gelegenheden gelijk is aan velen in zijn generatie. Dit is een generatie, Colombianen en specifieker nog, Bogotanen die met de jaren het geweld heeft zien groeien. Doordat Antonio's vrouw niet is opgegroeid in Bogota, begrijpt zij zijn angst niet en ondanks haar steun, voelt hij zich alleen.


Een vrouw staat haar mannetje

De reden waarom Antonio de identiteit en het verleden van Ricardo Laverde, de man waarmee Antonio biljart speelde en die stierf tijdens de aanslag, wil achterhalen, is niet alleen omdat hij wil weten wie de aanslag heeft gepleegd en waarom. Antonio is op zoek naar een lotgenoot en vindt die in de dochter van Laverde. Wat bijzonder is, is dat deze dochter, net als alle belangrijke vrouwen in dit boek, in het begin een sterk, bijna feministische wil hebben, maar later belachelijk naïef blijken te zijn. Of misschien willen ze de waarheid niet onder ogen zien?

Held

In 'Het geluid van de vallende dingen' wil iedereen een held zijn en vallen ze over de wreedheden in de wereld. Een gringo die haar geboorteland Amerika ontvlucht uit woede over de politieke beslissingen, een man die piloot wordt om zijn vader en grootvader te eren, een leraar rechten die de moordenaar wil vinden en voor iedereen wil zorgen. Het zijn verhalen van brave, schijnbaar onschuldige personages, wiens levens soms op onwaarschijnlijke manier samenkomen. 

Een plek als geen ander

Als je veel Zuid- Amerikaanse literatuur leest, of veel films ziet die zich afspelen in Zuid-Amerika weet je eigenlijk bij het lezen van de achterflap waar 'Het geluid van de vallende dingen' van Juan Gabriel Vasquez over kan gaan. Of het is de dictatuur, of het is de drugsoorlog, of het zijn de malafide praktijken van machthebbers. Of het is een verzameling van dat al. Juan Gabriel Vasquez brengt daarmee met zijn roman 'Het geluid van de vallende dingen' niets nieuws en dat maakt het verhaal zeer voorspelbaar. Mooi aan 'Het geluid van de vallende dingen', naast de titel en het geluid waar de titel op slaat, zijn de uitgebreide plaatsbeschrijvingen. Columbia als een land van hitte of voortdurende regenval en Bogota met zijn koloniale gebouwen, waarvan de façades allang niet meer origineel zijn. En mannen  (en vrouwen) die van vliegtuigen houden of biljarten, kunnen aan deze roman zeker hun hart ophalen. 

Dit is misschien ook leuk om te lezen:


*Sinds oktober gebruikt De lezer regeert een nieuwe opmaak. Vanaf nu kun je rechtstreeks op deze links klikken en word je doorverwezen naar Bol.com. Wanneer je deze boeken via deze links koopt, dan krijgt De lezer regeert een kleine commissie, wat weer gebruikt kan worden voor leuke winacties! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Help deze blog interactief te houden en reageer hier!