woensdag 9 januari 2013

'De chirurg': medische ingreep is moord


Prettig als je op je vakantieadres aankomt en je voorgangers blijken een boek te hebben achtergelaten. Een thriller van Tess Gerritsen, maar een titel die weinig belletjes doet rinkelen. 'De chirurg' blijkt de allereerste te zijn in de serie waarin vrouwelijke detective Jane Rizzoli een rol speelt. Ramen dicht, deuren op slot, want deze moordenaar kent al je geheimen.

Snijdende spanning

Een moordenaar die het op verkrachte vrouwen heeft gemunt. Moorden die merkwaardig genoeg allemaal gelinkt lijken te zijn aan Catherine Cordell, gerenommeerd chirurg. 'De chirurg' biedt schrijfster en arts Tess Gerritsen genoeg mogelijkheden diep in te gaan op chirurgische ingrepen, compleet met medische termen en uitgebreide ziekenhuisscènes. 'De chirurg' is een thriller waarin ieder detail van de chirurgische ingreep die de moordenaar verricht is beschreven. De ingreep zelf speelt de hoofdrol in het verhaal en het rituele proces hiervan draagt bij aan de snijdende spanning van het boek.

Moord gekopieerd 


Voor anderen verzwijgt Cordell het feit dat ze twee jaar geleden is verkracht en op het nippertje is ontkomen aan een brute dood, door haar agressor dood te schieten. Nu heeft ze in een andere stad haar leven weer opgepakt, maar iemand  heeft de technieken van haar aanrander overgenomen en lijkt haar te zijn gevolgd om in haar nieuwe woonplaats te moorden. Detectives Thomas Moore en Jane Rizzoli zoeken naar aanwijzingen door Cordell te ondervragen. Cordell is eerst koel en afstandelijk is, na haar ervaring wantrouwt ze vooral mannen. Maar Moore weet tot haar door te dringen en langzaam laat ze hem toe in haar leven en vertelt ze over haar verleden. 


Vrouwenthriller


Catherine Cordell is de absolute held in 'De chirurg'. Een vrouw die alert is, zo alert dat ze neurotisch 's avonds al haar ramen en deuren sluit uit angst voor een tweede aanranding. Ze is erg onafhankelijk, houdt zich sterk en vecht voor haar leven. Met resultaat. Evenals Cordell probeert ook Rizzoli haar mannetje te staan in een mannenwereld, maar wordt steeds tegengewerkt. Toch houdt ze stug vol en bereikt op het eind het gewenste resultaat, al moet zij de eer delen met Cordell. Wat toch enigszins jammer is aan deze thriller is dat de vrouwen uiteindelijk typisch vrouwen zijn, op zoek naar een man om hun leven mee te delen. Hoewel Gerritsen een grote rol geeft aan Moore, lijken ook zijn acties te worden verteld vanuit vrouwelijk perspectief. Hij is anders dan andere mannen, zachtaardig, een heilige en komt op voor iedere vrouw.

Dit is misschien ook leuk om te lezen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Help deze blog interactief te houden en reageer hier!