vrijdag 29 juni 2012

'Tien verdwenen dagen': Macht van mens in tijd, ruimte en geld

uitgeverijatlas.nl

 Menselijke maat zonder Da Vinci

 'Tien verdwenen dagen. De menselijke maat achter ons wereldbeeld.', zo luidt de titel van het in mei 2012 verschenen werk van Michiel van Straten bij Uitgeverij Atlas Contact. Leonardo da Vinci's idee over de mens als maat der dingen wordt nergens in het boek genoemd, maar wellicht komt dit doordat de man al bekend is.'Tien verdwenen dagen' is dan ook een heerlijk boek over mensen die we niet kennen, maar wel zouden moeten kennen. 


Zo schiep hij tijd,geld, al wat nu zo gewoon is

Het gaat Van Straten om historische personen die hun tijd letterlijk ver vooruit waren, zoals The Greenwich Time Lady, welke ook genoemd wordt in mijn recensie, mensen als Jean- Baptiste Delambre en François André Méchain die de lengte van de meter vastlegden door Frankrijk al metend te doorkruisen. Zij waren de mensen die ons wereldbeeld schiepen, ons besef van tijd, ruimte en geld. 


Machtige uitvindingen

Koningen en regeringsleiders die hun macht wilden tonen en vergroten, gaven de opdracht om een geordende wereld te scheppen, die bestond uit menselijke maatstaven. Denk daar maar eens over na als je je klok een uur vooruit zet in de zomer of via internet geld overmaakt. Tijd, ruimte, wiskunde, geld en andere zaken waar wij dagelijks mee in aanraking komen, ze zijn uitgevonden voor en door de mens.


Meer weten over Michiel van Straten?
'Tien verdwenen dagen' direct bestellen bij Bol.com?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Help deze blog interactief te houden en reageer hier!