zaterdag 28 juli 2012

Leesvoer Olympische Spelen: 'Asterix in Athene: Op naar het olympische goud'



Olympische Spelen: de strip, de film en het boek

 rodekater.nl

 27 juli 2012. De Olympische Spelen in Londen zijn officieel geopend met een zeer Britse ceremonie. De stemming zit er in en na  het zien van ‘Asterix en de Olympische Spelen’*, een film gebaseerd op het gelijknamige stripboek van Uderzo en Goscinny helemaal. Dit album gebruikten de auteurs René van Royen en Sunnyva van der Vegt voor hun informatief, maar komisch boekje ‘Asterix en Athene: Op naar het olympisch goud’


Asterix en de Olympische Spelen

In 2004, keerden de Spelen terug naar hun geboortegrond Griekenland. Voor Van Royen en Van der Vegt was dit reden genoeg om een boek te schrijven over de oorsprong en de ontwikkeling van de Olympische Spelen. Als basis voor hun uitleg namen zij het stripalbum 'Asterix en de Olympische Spelen' van Uderzo en Goscinny dat zich afspeelt in Olympia, de stad waar de Spelen begonnen. Hoewel Van Royen en Van der Vegt zich in 'Asterix en Athene' richten op de Spelen in Athene van 2004, blijft het boekje leuk om te lezen voor een ieder die achtergrondinformatie wil over de Spelen of feit en fictie wil kunnen onderscheiden in ‘Asterix en de Olympische Spelen’.



Everzwijnvlees tijdens de openingsceremonie

Het is misschien moeilijk om voor te stellen, maar ook in de tijd van Asterix en Obelix bestonden de Spelen, of olympiades zoals ze vanaf 776 v. Chr. werden genoemd. De openingsceremonie van gisteravond verschilt, naast de uitbundige show, niet erg veel van de ceremonie zoals die werd gehouden bij de olympiades. Zo tonen Van Royen en Van der Vegt aan dat de eedaflegging en de olympische optocht  vele eeuwen geleden ook al kenmerkend waren voor de ceremonie. Wel had deze een sterk religieus karakter; alle atleten de eed moesten afleggen voor een groot beeld van de god Zeus met hun hand op een plak everzwijnvlees! Deze plak everzwijnvlees is overigens geen verzinsel van de auteurs ten voordele van de eetgrage Obelix. De eedaflegging werd de volgende dag gevolgd door de optocht van atleten uit de deelnemende landen, in die tijd waren dat nog voornamelijk Griekse steden. Had een stad niet genoeg spelers, dan werden er atleten gekocht in andere steden.

Olympische regels

In 1896 werden de Spelen, na meer dan 2000 jaar vanwege een verbod niet te zijn georganiseerd, opnieuw gehouden in Griekenland. Dit was het begin van de Olympische Spelen zoals we die nu kennen. Toch waren er nog wel overeenkomsten met de oude variant. In 1896 waren de regels nog niet zo strikt:
“Deze soepele organisatie had tot gevolg dat er menige sporter aan de start verscheen die net als onze Galliër nauwelijks had getraind omdat hij meende ook zonder al die inspanningen wel te kunnen winnen. Anderen waren niet eens sporters, zoals de Ierse student John Boland [...]Hij liep toevallig al toerist in de Griekse hoofdstad rond toen het sportspektakel werd aangekondigd. Omdat hij toch een tennisracket bij zich had, schreef hij zich in en tot zijn grote vreugde sleepte hij ook een medaille in de wacht.”(1)
Niet alleen vroeg niemand van het olympische bestuur John Boland naar zijn sportprestaties, de Ier kon zich    makkelijk inschrijven op persoonlijke titel en zonder deel te zijn van een landenteam. Hij won zelfs een medialle in een herendubbel waarbij hij samenspeelde met een Duitser die hij daar ter plekke had ontmoet. Wel waren alle sporters bij de Spelen mannen, want vrouwen deden pas mee vanaf 1900. Toen ging de organisatie van de Spelen in Parijs samen met die van de wereldtentoonstelling, waardoor er weinig aandacht kon worden besteed aan de regelgeving en er zo vrouwen door de mazen konden glippen.

Asterix en het olympisch goud

‘Asterix en Athene: Op naar olympisch goud’ is een grappig, eenvoudig opgezet boekje vol omdat algemene feiten en bijzondere wetenswaardigheden die  worden uitgelegd aan de hand van illustraties uit het stripalbum van Asterix en Obelix, beschrijvingen van de Griekse historicus Pausanius (2e eeuw v. Chr.) en de uitgebreide kennis van de historicus Van Royen en classica Van der Vegt.

'Asterix en Athene: Op naar olympisch goud' direct bestellen bij Bol.com?

Dit is misschien ook leuk om te lezen:


1. René van Royen & Sunnyva van der Vegt, 'Asterix en Athene: op naar het olympisch goud'. Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam: 2004, blz. 32-33. 

* Deze film is ook te bestellen bij Bol.com.

2 opmerkingen:

  1. deze ga ik halen, als sport en stripboekliefhebber is dit misschien wel een must ;)!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker een must, Mollo! Het boekje zit vol humor en is nog leerzaam ook ;)

      Verwijderen

Help deze blog interactief te houden en reageer hier!