donderdag 11 oktober 2012

Maand van de Indiase literatuur

Indiase feesten in de herfst


Langzaam gaat het ene seizoen in het andere over. Iedereen neemt op eigen manier afscheid van de zomer en verwelkomt de herfst. In India zijn hier speciale feesten voor, zoals Divali, het lichtjesfeest. Den Haag gaat in 2012 voor het eerst geheel op in deze festiviteiten door de Holland- India festivals, een serie activiteiten gericht op de Indiase, Hindoestaanse gemeenschap in Nederland. De lezer regeert feest graag mee en belicht in de maanden oktober en november boeken uit de Indiase literatuur om van te genieten en van te leren.


Holland- India Festivals in Den Haag

In oktober en november zijn er ieder jaar tal van activiteiten en festivals in India. Vandaag de dag wonen er Indiƫrs over de hele wereld, waardoor de feestelijkheden zich ook afspelen buiten India. Ook Den Haag staat deze maanden in het teken van India en heeft in 2012 zelfs een serie van evenementen samengebracht in de Holland-India festivals.

De maand oktober werd verwelkomd door het Indian Film Festival The Hague, een filmfestival dat de alternatieve Indiase film  in de kijker zet. Vanaf 13 oktober wordt een ander deel van de Indiase cultuur belicht, namelijk de dans. Tijdens het Indian Dance Festival dat duurt tot 21 oktober 2012 zullen Indiase dansers de laatste ontwikkelingen tonen op het gebied van de Indiase dans. Natuurlijk komt Bollywood voor, maar er is veel meer te ontdekken.

November staat in het teken van Divali, het lichtjesfeest dat gevierd wordt door de hindoegemeenschap. In Den Haag zal er een kunstproject worden gestart ter voorbereiding op 11 november. Op die dag zullen er meerdere activiteiten door de stad worden georganiseerd en wordt de traditionele optocht van lichten afgesloten met vuurwerk. In deze maand zijn er ook meerdere concerten van Indiase artiesten te bezoeken.

Indiase literatuur: onderdompeling in tradities, cultuur en feesten


Door al de Indiase activiteiten en festiviteiten in oktober en november, is deze periode een mooie gelegenheid om enkele pareltjes uit de Indiase cultuur te belichten om zo een idee te krijgen van de cultuur en geschiedenis van een land vol culturele diversiteit. Een keuze te maken uit de vele boeken die geschreven zijn door Indiase auteurs is vrijwel onmogelijk en is nog altijd onderhevig aan veranderingen. Suggesties zijn daarom zeker welkom en meelezen en meepraten over de gelezen boeken mag altijd! Deze boeken staan in ieder geval op de Indiase boekenlijst:

  • Salman Rushdie, 'The Enchantress of Florence'. London [etc.]: Cape, 2008. In het Nederlands uitgebracht door uitgeverij Atlas-Contact onder de titel 'De verleidster van Florence'.
  • Rabindranath Tagore, 'Huis en de waereld' vertaald door Frederik van Eeden uit het Engels. W. Versluys: Amsterdam, 1921. Oorspronkelijke versie 'Ghare Baire' is geschreven in het Bengaals. 
  • Vikram Seth, 'A Suitable Boy', Phoenix House, Londen: 1993. In het Nederlands verschenen met de titel 'De geschikte jongen' uitgebracht door uitgeverij Van Oorschot.
Zoals gezegd zijn suggesties voor andere boeken uit de Indiase literatuur welkom. De maand van de Indiase literatuur duurt tot 11 november 2012.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Help deze blog interactief te houden en reageer hier!