donderdag 4 oktober 2012

'De presidentskandidaat', goedgelovige plaatsvervangerHet leven, een gevaarlijk theaterspel

Politiek is een spel, dat bewijst Antonio Ungar in zijn roman 'De presidentskandidaat'. Een naïeve, sullige man kan plaatsvervanger worden van een presidentskandidaat en niemand merkt het verschil. De hoofdpersoon is goedgelovig en neemt de plaats in, omdat hij een goed doel denkt te steunen. Maar ook met hem wordt een spel gespeeld.Identiteitsverandering in Latijns-Amerika


'De presidentskandidaat' van Antonio Ungar begint ridicuul, als een farce. Na verloop van tijd verandert het karakter van de hoofdpersoon en wordt hij meer strijdlustig.  Terwijl de politieke situatie, de drugshandel, de corruptie, de wandaden, de fraude en de moorden in het fictieve Latijns- Amerikaans land eerst nog een ver-van-je-bed-show lijken, raakt de hoofdpersoon steeds meer betrokken bij het politieke spel en krijgt de beschrijving van het fictieve land steeds meer het uiterlijk van de dagelijkse realiteit die gewoon is voor een echt Latijns-Amerikaans land. Het spel waarin de hoofdpersoon belandt, verandert in een gruwelijke, benauwende weergave van de werkelijkheid die slechts wordt verlicht door de liefde.

Look-a-like wordt presidentskandidaat


José Cantona is een logge, alcoholistische man die niet werkt en nog bij zijn ongevoelige vader woont in het fictieve Latijns-Amerikaanse republiek Miranda. Omdat hij veel lijkt op Pedro Akira, de vermoorde presidentskandidaat wordt hem gevraagd of hij deze wil vervangen. Alhoewel José inziet dat hij het volk bedriegt als hij zich voordoet als de presidentskandidaat, ziet hij deze daad als zijn steunbetuiging aan de enige partij die tegen de corrupte regering in kan gaan en een beter en mooier land kan creëren  Zijn betekenisloze leven verandert in een hectisch leven van toespraken en angst voor een tweede moordaanslag. Met de hulp van Ada Neira, zijn verpleegster en latere geliefde en zijn bodyguard brengt hij de corruptie, fraude, drugshandel en misdaden van de regering aan de macht. Hij speelt zijn rol als presidentskandidaat zo goed, dat hij Pedro Akira wordt, in hart en nieren. Maar, intussen hebben enkele van de voorname partijgenoten andere plannen en proberen José uit te schakelen. José, Ada en de bodyguard zetten hun strijd voort in een buurland, maar worden achtervolgd, mishandeld en gevangen genomen terwijl familieleden worden vermoord.

De sullige wereldverbeteraar

In 'De presidentskandidaat' weet Antonio Ungar heel mooi die verre, onbegrijpelijk wereld van de politiek naar de lezer toe te halen. Door sarcastische opmerkingen te maken en absurde situaties te schetsen geeft hij kritiek op het politieke spel dat in vele Latijns- Amerikaanse landen wordt gespeeld. Soms maken de absurde situaties het verhaal totaal ongeloofwaardig, waardoor het lijkt alsof die afschuwelijke realiteit die bestaat in veel Zuid- Amerikaanse landen met een korrel zout moet worden genomen. Soms zijn de absurde situaties zo goed verbeeld dat ze zorgen voor de nodige humor. Een mix van Austin Power en Sancho Panza; sullige wereldverbeteraars die soms het kwaad weten te bestrijden. Alleen lijkt er in 'De presidentskandidaat' geen eind aan het kwaad te komen. 


Dit is misschien ook leuk om te lezen:


* Sinds oktober gebruikt De lezer regeert een nieuwe opmaak. Vanaf nu kun je rechtstreeks op deze links klikken en word je doorverwezen naar Bol.com. Wanneer je deze boeken via deze links koopt, dan krijgt De lezer regeert een kleine commissie, wat weer gebruikt kan worden voor leuke winacties!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Help deze blog interactief te houden en reageer hier!