maandag 10 december 2012

'NW'; karakteristieke roman over Londense wijk

  • Zadie Smith
  • 'NW'
  • Penguin Uk, Londen: 2012
  • Vertaald uit het Engels: Jan de Nijs
  • Nederlandse titel: 'NW'
  • Prometheus, 2012

Verkeerde keuze drukt stempel op leven

Een verkeerde beweging, een verkeerde handeling en je wordt gezien als abnormaal, zwak of zelfs gevaarlijk. De hoofdpersonen in de stilistische verwarrende roman 'NW' van Zadie Smith voelen continu de druk uit de omgeving om te presteren en hoewel sommigen de strijd al hebben opgegeven en niet kunnen en willen voldoen aan de sociale druk, blijven anderen zich afvragen wat voor nut het heeft om deze strijd voort te zetten. 


Het andere Londen

Lange, gevoelige zinnen, korte, messcherpe opmerkingen, benauwende gedachten, politiek correct taalgebruik tegenover directe beschuldigingen. De stijl die Zadie Smith in haar roman 'NW' bedient, is een chaotische stijl die het lezen niet prettig maakt; voortdurend wordt je als lezer heen en weer geslingerd tussen gedachten, personages, momenten, droom en werkelijkheid. Desalniettemin is het juist deze stijl die maakt dat je meteen een indruk krijgt van deze wijk in Londen. NW is niet een wijk die je je voor ogen haalt als je denkt aan Londen. Het lijkt in het niets op het toeristische, luxe leven van wijken als Soho en Notting Hill, dat wij kennen uit media en films. In NW worden de bewoners bedrogen, bedreigd, nemen ze hun toevlucht in alcohol of drugs en staan ze voortdurend onder druk, een druk die komt vanuit de omgeving, maar nog het meest van binnen uit. 

Grijze grens zwart en blank


NW is een Londense wijk waar verschillende rassen samenkomen en zich mengen. Leah en Keisha zijn beste vriendinnen van jongs af aan. Leah is blank en Keisha is zwart. Keisha hoopt op een beter leven en neemt een nieuwe naam aan die past bij haar te verwerven status. Het lukt haar hogerop te komen en het armoedig leven achter zich te laten. Ze heeft een perfect leven, zo doet zij haar vrienden en familie denken. Ook Leah ziet niets dan perfectie in het leven van haar vriendin en maakt zichzelf verwijten dat zij niet meer haar best heeft gedaan om ook meer te bereiken en zo te voldoen aan de wensen van haar omgeving. Nooit meer wil zij een verkeerde keuze maken, zoals zij onlangs heeft gemaakt en waarvoor ze nu nog moet boeten. Felix is afgekickt en raakt geen druppel alcohol meer aan. Hij probeert de dingen uit te praten met zijn ex, maar zij lacht zijn hoop op een beter leven weg en ze belanden weer in de oude cyclus die hij zo verafschuwt. Nathan voelde zich al vroeg door de gemeenschap buitengesloten en na het maken van een verkeerde keuze staat hij voor altijd aan de zijlinie. 

Het gras bij de buren is altijd groener

In 'NW' is Leah jaloers op Keisha en Keisha op Leah. Alhoewel beiden elkaar al jaren kennen, weten ze eigenlijk niets over elkaar en leven ze langs elkaar heen, terwijl ze gissen naar de gedachten van de ander. Enkel Nathan, de man die wordt beschouwd als het uitschot van de samenleving kan hen vertellen wie ze werkelijk zijn en hen wijzen op wat ze hebben. Zadie Smith toont met 'NW' de vele facetten van het moderne leven in een wijk als NW in Londen. Ze schetst een wereld vol vreemden die op zoek zijn naar vriendschap, begrip en  vertrouwen en zich met elkaar verbonden voelen door een gemeenschappelijke deler: ze zijn opgegroeit in dezelfde wijk.

Dit is misschien ook leuk om te lezen:
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Help deze blog interactief te houden en reageer hier!