dinsdag 18 december 2012

'Suikertand'; liefdesleven van een literaire spionne

  • Ian McEwan
  • 'Sweet Tooth'
  • London, Random House Audiobooks: 2012. 
  • Voorgelezen door Juliet Stevenson
  • Vertaald uit het Engels door Rien Verhoef. 
  • Nederlandse titel: 'Suikertand'
  • De Harmonie, 2012

Ian McEwan's 'Suikertand' ( vertaling van 'Sweet Tooth') is een verhaal over liefde ten tijde van de Koude oorlog. Een verhaal over een Britse vrouw in een mannenwereld, wiens leven draait om mannen en literatuur en mischien nog wel meer dan dat. Het luisterboek, voorgelezen door de Engelse actrice Juliet Stevenson draagt bij aan de sfeer van het verhaal en zorgt voor een verrassende andere interpretatie van het boek

Een pluim voor de verteller

"My name is Serena Froon (Froom? Frune? Vroem?), rimes with plume". Heerlijke openingszin, maar om vanuit een luisterboek weer om te zetten tot tekst is vrijwel onmogelijk, want er zijn zoveel rijmwoorden op Plume. Dus, even spieken op de achterkant van de tien cd's tellende cd-box. Serena Frome, dat rijmt dus op 'Plume'. De Nederlandse vertaling van 'plume' is veer, waardoor deze allereerste zin al een prachtige verwijzing is naar Serena's liefde voor de literatuur. 


Van flirt naar topbaan

Serena Frome is de hoofdpersoon in 'Suikertand' ( vertaling van 'Sweet Tooth') van Ian McEwan. Begin jaren zeventig studeert ze wiskunde aan de universiteit van Cambridge op aanraden van haar moeder, al had ze zelf liever Engelse literatuur gestudeerd. Tijdens haar studie leert ze de leraar Tony Cunning kennen en wordt tot over haar oren verliefd op hem. Hij leert haar over de wereld, zorgt ervoor dat ze een baan bij de Britse geheime dienst krijgt en eindigt hun relatie op dramatische wijze. Al snel wordt ze verliefd op Max, een van haar superioren, die haar een rol bezorgt binnen de operatie 'Suikertand'. Zij moet de jonge schrijver Tom Haley overhalen te schrijven voor een tijdschrift met anti-communistische ideeën, al zal dat ideologische standpunt voor de buitenwereld niet duidelijk zijn. Ze wordt verliefd op Tom en wordt het steeds moeilijker haar ware identiteit voor hem verborgen te houden. Maar Tom weet meer dan zij denkt.


Sexbom bij geheime dienst

Serena Fromes is naïef, kan de wereld om haar heen moeilijk vatten. Op de achtergrond speelt de Koude oorlog, het communisme, maar het doet haar weinig. In die cruciale jaren van crisis en ideologische strijd laat zij zich leiden door de wil van de man. Via haar geliefden Tony en Max krijgt ze een positie die voor die tijd voor vrouwen werkzaam binnen de geheime dienst onbereikbaar is. Meer om haar uiterlijk, dan om haar intelligentie wordt ze op de zaak 'Suikertand' gezet en het is te verwachten dat ze valt voor Tom Haley - en met open armen  door hem wordt opgevangen-. Het is wellicht ook door de voordracht van Juliet Stevenson dat Serena deze zwakke, passieve indruk maakt. Stevenson, actrice, zet Serena neer tegenover de mannen en hoewel Serena erin slaagt een verhouding te hebben met de drie belangrijkste mannelijke karakters in het boek, lijkt zij er niet in te slagen op hetzelfde niveau te komen, maar altijd als kind te worden gezien en behandeld. Maar, zoals gezegd, wellicht is dat de indruk die Stevenson door haar voordracht maakt, voorlezen besluit immers altijd een interpretatie an sich. Overigens heeft Stevenson een prachtig Engels accent, dat ervoor zorgt dat je je daadwerkelijk bevindt in Britse sferen. Hier een voorproefje van het luisterboek:

Biografie van een literatuurliefhebbende spion

In deze roman van McEwan staat de literatuur centraal en dit zou iedere lezer tijdens het lezen van 'Suikertand' in gedachten moeten houden, want de rijkdom van dit verhaal zit hem in de verwijzingen naar de  literatuur. Het lijkt onnodig om zo gedetailleerd in te gaan op het werk van Tom Haley zoals McEwan dat doet, maar er blijkt een reden voor te zijn. En zo komt het dat hoewel het einde van 'Suikertand' verrassend lijkt, het toch niet helemaal onverwacht is.
Dit is misschien ook leuk om te lezen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Help deze blog interactief te houden en reageer hier!