maandag 25 februari 2013

Boekenruilacties


 Uitgeverijen, websites en bloggers over boeken. Iedereen doet er aan mee; de boekenwinacties. Ook De lezer regeert wilde daar wel aan mee doen, maar kon nooit veel winacties opzetten, gezien de crisis die ook haar nog steeds treft en de almaar hoger wordende verzendkosten. Maar, De lezer regeert kreeg een idee.Het plezier van boeken delen


Deze blog van De lezer regeert werkt vanuit de overtuiging dat lezen gestimuleerd wordt door over boeken te praten en dat leesgenot vergroot wordt als je dingen met elkaar deelt. Bij het delen van meningen zou het niet moeten blijven. Het plezier van lezen, krijg je door het in handen hebben van een boek, mooi vanwege de afbeelding op de omslag, speciaal omdat het gaat om een boek van je lievelingsschrijver of bijzonder omdat het je herinnert aan een bepaald moment waarop je het las. Wil je dat gevoel niet delen? De lezer regeert wel. Ieder boek zorgt voor een unieke ervaring en sommige boeken zijn er om keer op keer weer op te pakken en te koesteren. Andere boeken zouden weer de wijde wereld in moeten, gewoon om anderen er blij mee te maken.

Bookcrossing: boeken ruilen, vinden, geven en krijgen


Dit idee van boeken doorgeven is natuurlijk niet uniek. Bij Bookcrossing.com kan je net als De lezer regeert een profiel aanmaken en daarbij aangeven welke boeken je bezit en welke boeken je wilt hebben. Je kunt boeken ruilen of een boek geven aan de persoon die een specifiek boek uit jouw boekenkast graag wil hebben. Maar Bookcrossing is het bekendst om de boeken die losgelaten worden in het wild en die iedereen  zomaar kan vinden op straat. Gratis en voor niets. Natuurlijk is het leuk om, als je een boek gevonden hebt even de code in te voeren op de website, zodat de vrijlater kan zien waar zijn boek naar toe reist ( en dat kan over de hele wereld). Dit is kort waar het concept van Bookcrossing op neer komt, maar kent nog veel meer leuke onderdelen. Breng dus zeker een bezoek aan de website.


Little Free Library: initiatief van boekenfans

Een andere manier van boeken delen is een boek ruilen, achterlaten of meenemen bij de Little Free Library. Er zijn inmiddels drie van deze kleine gratis bibliotheken in Nederland, alle drie eigenhandig gebouwd door boekenfans. Naast Delfgauw en Zutphen is er onlangs een "geopend" in Den Haag, te zien in de afbeeldingen bij deze blog. Deze heeft zelfs een eigen facebookpagina

Boekenruil- en boekenwenslijst

Naast deze prachtige initiatieven zijn er natuurlijk ook de lokale ruilclubs en activiteiten. De lezer regeert kreeg op haar facebookpagina een briljant idee van een van haar lezers: boekenruilmomenten, eens in de zoveel tijd een punt ergens halverwege waar de lezers van De lezer regeert (en vrienden, familie, kennissen) samenkomen om boeken te ruilen. De lezer regeert denkt dan aan literatuur festivals en literaire activiteiten, maar dat hoeft natuurlijk niet. Het brainstormen over hoe en wanneer gaat nog even door. 

Via de nieuwe tab op deze blog zullen de boeken te zien zijn die De lezer regeert kan en wil ruilen én de boeken die ze graag nog wil lezen. Daar ook meer over het hoe en wanneer.

Brainstorm je mee over hoe en wanneer? Dat kan hier in een opmerking, of op de Facebookpagina van De lezer regeert

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Help deze blog interactief te houden en reageer hier!