vrijdag 12 juli 2013

'Cortados, solos y con (mala) leche' : De zomer in met koffie


  • Carmen Rico-Godoy
  • 'Cortados, solos y con (mala) leche'
  • Temas de Hoy, S.A., 2000 ( 1e druk 1999) 

Iedereen gebruikt zijn koffie op een andere manier. Zwart, met suiker of met melk bijvoorbeeld. In 'Cortados, solos y con (mala) leche' van Carmen Rico- Godoy zijn de personages als gebruikers van koffie. Vaak routinematig hetzelfde, maar zo nu en dan totaal iets anders. Een luchtig zomerboek.


Vrouw met humor


Carmen Rico-Godoy werd vooral bekend door haar boek 'Como ser mujer y no morir en el intento' (1990), wat vertaald werd naar het Engels als 'How to Be a Woman and Not Die in the Attempt'. Het werd een serie van drie boeken waarin het wel en wee van een vrouw centraal staan. Twee van deze drie boeken werden verfilmd; beginjaren negentig stroomden de bioscoopzalen vol. 

Welk type koffie ben jij?


Ook in 'Cortados, solos y con (mala) leche' staat het leven van de vrouw centraal. Maar net als in de drie hiervoor verschenen romans, is het verhaal niet zwaarmoedig. De titel bevestigt de indruk dat het hier om een luchtige roman gaat. De titel verwijst naar drie types koffie, maar kan ook wijzen op een staat van zijn. Een cortado is een kopje koffie met een klein scheutje melk, maar betekent ook afgesneden. Solo is zwarte koffie, maar natuurlijk ook alleen(staand) en con leche is met melk, terwijl mala leche slecht gehumeurd betekent.

Melange


'Cortados, solos y con (mala) leche' kent meerdere personages. Ieder personage is op de één of andere manier gekoppeld aan twee of meerdere andere personages. Gelu is getrouwd met Eusebio, ze verwachten een kind, maar zitten er niet op te wachten. Eusebio vindt de seks die hij al lange tijd niet meer heeft gehad bij zijn eigen vrouw bij América. América staat op het punt te scheiden van Carlos en  Ines is haar echtscheidingsadvocaat. Tijdens een etentje bij Almudena, de zus van Carlos, leert Ines Álvaro kennen. Álvaro is op straat gezet door zijn vrouw, waarna ook zijn affaire met Carmen op de klippen loopt. Carmen werkt samen met Ámerica.

Twijfel emancipatie


Alle vrouwen werken, hebben problemen met hun mannen en moeten zorgen voor de kinderen. Daarentegen gaan hun werken hun mannen heel wat minder, omdat die vreemd gaan en zorgen voor de kinderen doen ze al helemaal niet. Een beetje stereotype? Niet helemaal, want Carmen, die toch echt wel weet dat Álvaro een vrouw heeft, begint een affaire met hem die ze ook weer snel afbreekt als ze het opdringerige gedrag van de inmiddels verlaten Álvaro zat is. Rico- Godoy beschrijft vrouw én man en al hun twijfels over de relatie. 

Tijdsbeeld Spanje


Deze roman zegt ook iets over de tijd en het land. Spanje is altijd een land geweest van machismo en een huwelijk sloot je voor altijd. In de jaren negentig zag je al steeds meer vrouwen werken, vooral in grote steden als Madrid, waar dit boek zich afspeelt en scheiden werd steeds meer gedaan. Nu is er van een gelukkige relatie in 'Cortados, solos y con leche' eigenlijk geen sprake, zowel de mannen als vrouwen in dit boek hebben continu twijfels. Ieder vrouwelijk hoofdpersonage dat de knoop doorhakt en besluit te scheiden, voelt zich opgelucht. De enige die hier buiten staat is Carmen, al is diens leven misschien weer wat té losbandig.

In voor- en tegenspoed


Zoals gezegd is 'Cortados, solos y con (mala) leche' geen boek waar je depressief van wordt. Situaties van twijfel en confrontatie worden afgewisseld met hilarische en soms absurde situaties. Herkenbaar,menselijk, maar net te afstandelijk en te stereotypisch om je aangesproken te voelen. Gewoon een boek voor op het strand of op vakantie. 

Dit is misschien ook leuk om te lezen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Help deze blog interactief te houden en reageer hier!