zaterdag 17 augustus 2013

'De rozenkoningin': een machtige vrouw in de Engelse Rozenoorlogen

free gif maker

De BBC zond in de zomer van 2013 al de tv serie 'The White Queen' uit, die geheel is opgenomen in België. Wij zullen nog even moeten wachten tot de serie rondom de Engelse Rozenoorlogen hier wordt uitgezonden, maar kunnen wel alvast genieten van de boekenserie 'The Cousins' War' van Philippa Gregory waar de tv serie op is gebaseerd. 'The White Queen' ('De rozenkoningin') is het eerste deel  in de serie over de macht en kracht van de belangrijkste vrouwen in deze oorlog.

Romantisch Rozenkoningin worden


'The White Queen' ('De rozenkoningin') van Philippa Gregory wordt verteld door Elizabeth Woodville, de rozenkoningin. Het verhaal begint zoetsappig en is ongeloofwaardig. Elizabeth wil haar land terug en besluit de koning, Eduard VI, op te zoeken. Op weg naar hem toe, komt ze hem tegen en ze voelen zich tot elkaar aangetrokken. Hij wil met haar naar bed, zij zeurt over haar reputatie, hij wil laten zien dat hij echt van haar houdt en dus trouwen ze. Tot zover het zoetsappige en overromantische deel van het verhaal.

Altijd aan de kant van de winnaar


De twee familietakken York en Lancaster zijn al jaren in oorlog met elkaar. Het is een bloedige oorlog tussen neven. Eduard VI, de huidige koning, is van huize York, terwijl Elizabeth en haar familie altijd trouw waren aan huize Lancaster. Trouw in de 15de eeuw is echter maar schijn, want als onderdaan kies je als snel de kant van de winnaar, zodat je zeker bent dat jouw land niet wordt herverdeeld. 

Beïnvloeding trouweloze koning


Maar ook mannen hoefden hun vrouw niet trouw te blijven en al helemaal niet als je ook nog eens koning was. Elizabeth geeft aan dat ze ook geen trouw verwacht van de knappe, sexueel aantrekkelijke koning. Wel is ze op even gegeven moment bang dat Elizabeth Shore, de geliefde prostituee van de koning, teveel invloed krijgt over de koning en Elizabeth's plannen verstoort.

Eindeloze familievete rondom troon


Trouw hoef je in de 15de eeuw ook niet te verwachten van je familie. Als je even niet kijkt, noemen ze je eeen bastaardzoon en ontkrachten ze het huwelijk met je vrouw. Bovendien maken ze je vrouw uit voor heks, zodat zij bijna, zonder enige vorm van rechtspraak, de doodstraf krijgt.  Zo doen beide broers van Edward een gooi naar de troon en lukt het de jongste, Richard, de troon op slinkse wijze voor zich te winnen. Eduard is dan al gestorven, aan een natuurlijke dood, wat op zich al opmerkelijk is. Richard ontdoet zich van zijn neefje, de eigenlijke troonopvolger. Heeft hij hem gedood of verstopt? Het is tot op de dag van vandaag nog steeds onzeker. Ook Richard's zege zal overigens niet lang duren. 

Heksen uithuwelijken


Elizabeth wordt net als haar moeder meer dan eens uitgemaakt voor heks. Haar wraakzucht en ambitie zijn in ieder geval groot genoeg om selectief lief te hebben. De eerstgeboren zoons uit het tweede huwelijk met koning Eduard VI zijn belangrijker dan die uit het eerste, enkel omdat de zoons uit het tweede huwelijk recht op de troon hebben. Ze houdt van haar dochters, maar heeft een strategisch plan bedacht om aan de macht te blijven en die uit te breiden.  Haar dochters huwelijkt ze uit aan afschuwelijke kandidaten, omdat die een belangrijke positie innemen in het politieke spel. Alles wordt  met opzet gedaan, iedere zwangerschap is gepland, iedere dochter en ieder familielid strategisch op het schaakbord geplaatst. Wat een vreselijke tijd moet dat zijn geweest en wat weet Philippa Gregory die tijd vreselijk goed te beschrijven.

De vrouw achter de oorlog


Een vrouw als Elizabeth Woodville, rozenkoningin, meedogenloos en ambitieus. Gregory zet haar neer en vraagt niet van je dat je van haar hoofdpersoon houdt of haar mening deelt. Daarvoor kan deze rozenkoningin soms te onmenselijk overkomen, zonder emotie en alles om haar heen vergetend. Maar dan soms, net als haar man, koning Eduard VI, staat ze bij zichzelf stil en bekijkt met afschuw de wereld om haar heen. Die wereld vol beestachtige mensen, die vergeten zijn wat ze haten en vergeten zijn waarom ze doden.

Dit is misschien ook leuk om te lezen:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Help deze blog interactief te houden en reageer hier!