donderdag 27 juni 2013

'IJsprinses': setting toont hoe koelbloedig moordenaar is

gif maker online


De maand juni staat in het teken van het spannende boek. Nu pakt De lezer regeert niet al te vaak een spannend boek op, maar zo'n maand is zeker een goed moment. Bij toeval kwam ze 'De ijsprinses' tegen van Camilla Läckberg. Een boek dat om verschillende redenen een enorme aantrekkingskracht had op De lezer regeert.


Scandinavische misdaad


Terwijl een vriendin één van de zeer omvangrijke historische thrillers van Monaldi & Sorti kocht, was De lezer regeert eigenlijk op zoek naar vakantieliteratuur. Iets minder dik dus. De nieuwste van Dan Brown of Karin Slaughter kwamen even in gedachten, maar De lezer regeert heeft wel een voorkeur voor Scandinavische thrillers. Na lang zoeken zag ze uiteindelijk in haar eigen boekenkast 'La princesa del hielo' staan, de Spaanse versie van Camilla Läckbergs 'Isprinsessan', waarvan dus de Nederlandse titel 'IJsprinses' is. Logisch toch? 

Warme gevoelens bij lezen over kou


Bookcrossing brengt een lezer in aanraking met allerlei boeken. Het was dus niet echt vreemd dat zo een vanuit het Zweeds naar het Spaanse vertaald boek in handen van De lezer regeert kwam. Bovendien was het wel weer eens tijd om een boek in het Spaans te lezen. Grappig genoeg geeft dat bij het lezen van een boek als 'IJsprinses' een heel bijzonder effect. Wanneer iets in het Spaans geschreven is, denk je namelijk al snel aan een warm oord, donkerharige mensen vol passie en zwoele stemmen. 'IJsprinses' betovert met het element dat regeert in Zweden: de kou. Personages zonder gevoel,afstandelijk en onbereikbaar. Een landschap vol sneeuw en ijs en belachelijke kouderecords. Dat komt in het Spaans toch heel anders over dan wanneer je het boek in het Nederlands of Engels zou lezen. 

Koelbloedig


Juist voor een misdaadroman is deze Zweedse setting zo mooi. De kou van buiten heeft haar weg naar binnen gevonden. De blondharige Alexandra wordt dood in haar badkuip gevonden en haar jeugdvriendin Erica is een van de eerste die haar ziet. De beschrijving van deze vondst is huiveringwekkend goed. De blauwe lippen, het dunne laagje ijs op het water en het blonde haar als een bevroren waaier, het is een goede toonzetting. 

Maar natuurlijk is het vreemd dat het juist de jeugdvriendin haar vindt. Erica woont in Stockholm. Nu haar ouders net zijn overleden, is ze in haar geboorteplaats om hun huis leeg te ruimen. Normaal schrijft ze biografieën, maar nadat ze ontdekt heeft dat Alex is vermoord,  raakt ze steeds meer geïnteresseerd in diens levensverhaal om daar een boek over te schrijven. Als een Jessica Fletcher gaat ze op onderzoek uit en vertelt niet al haar ontdekkingen aan de politieagent Patrik. Patrik kent ze ook uit haar jeugd, hij was toen al verliefd op haar. Terwijl ze samen op zoek gaan naar de dader, worden de gevoelens voor elkaar steeds sterker.

Misdaad: het bekende verhaal


'IJsprinses' kent alle kenmerken voor een misdaadroman. Naast de zoektocht naar de moordenaar is er ook een verhaallijn over het hoofpersonage, in dit geval de schrijfster Erica. De twee verhaallijnen worden met elkaar afgewisseld. Daarnaast worden de verschillende personages nader toegelicht, waardoor de lezer kan meedenken over de mogelijke moordenaar. Eens in de zoveel tijd wordt belangrijke informatie doorgegeven, zoals het feit dat Alex zwanger was, maar niet van haar man. Later wordt bekend gemaakt dat ze eerder zwanger was, wie de vader van het tweede kind was en wie de vader van het eerste kind was. 

De opbouw van 'IJsprinses' is bekend, maar goed. Het verhaal is makkelijk te volgen en geschreven in eenvoudige taal -waardoor het in verschillende talen makkelijk te lezen is-.  Bedenkelijk zijn wel de introducties bij de eerste hoofdstukken, bedoeld om de lezer kennis te laten maken met de dader. Deze introducties hebben weinig te maken met de uiteindelijke moordenaar. 'IJsprinses' is, zoals gezegd, vooral betoverend vanwege de beschrijving van het decor en de invloed van de kou op de personages. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Help deze blog interactief te houden en reageer hier!