maandag 27 augustus 2012

Geschiedenis van een geloof en een gezin; 'Moederkerk'

 uitgeverijcontact.nl

Zijn geschiedenis is onze geschiedenis

15 september 2012 wordt de shortlist bekend gemaakt van de Libris Geschiedenis Prijs 2012. 'Moederkerk: Ondergang van de Roomse kerk' van Jos Palm zal daar zeker op staan. Er bestaat zelfs kans dat dit geschiedenisboek de prijs zal winnen. Het is de sfeer die in 'Moederkerk' wordt opgeroepen, die persoonlijke beleving van een deel van de Nederlandse geschiedenis en niet te vergeten de reden waarom Palm dit boek heeft geschreven, die het boek tot een winnaar maken. Helaas zullen we de uitreiking op 27 oktober 2012 moeten afwachten om te weten of 'Moederkerk' daadwerkelijk de Libris Geschiedenis Prijs in de wacht sleept. De spanning stijgt...Bijzondere behandeling voor een bijzonder historisch boek

Op deze blog zijn al twee  historische boeken besproken in het kader van de Libris Geschiedenis Prijs 2012. Dat waren respectievelijk 'De man die nee zei: Charles de Gaulle 1890-1970' van H.L. Wesseling en 'Rijk aan de rand van de wereld: de geschiedenis van Nederland overzee van 1600 -1800' van Piet Emmer en Jos Gommans.

Nu is 'Moederkerk' een zeer bijzonder geschiedenisboek. Het boek vermengt de familiegeschiedenis van Jos Palm met een deel van de vaderlandse, lees Rooms-Katholieke, geschiedenis. Door het boek te illustreren met anekdotes, foto's, teksten uit brieven en ansichtkaarten, tips uit de Roomse proganda van toen en uitspraken van hooggeplaatste katholieke heren wordt een stukje algemene geschiedenis persoonlijk. 'Moederkerk' is een intiem portret van een vrouw, haar gezin en haar geloof en verdient een speciale behandeling. Daarom een recensie in de vorm van een video. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Help deze blog interactief te houden en reageer hier!