donderdag 9 augustus 2012

Hoe de young adult roman 'Liefdesval' een soap werd

 Literatuurplein.nl

 Vallende liefde

 Neem een zieke vrouw, een afwezige workaholic vader, een naïeve, onzekere dochter, een dictator met teveel mooie, al dan niet blonde, dochters en een ongeïnteresseerde puberzoon en stop deze in een roman. Dan krijg je 'Liefdesval' van Esther Freud. Dit young adult boek begint vrij onschuldig, maar gaat naar verloop van tijd steeds meer lijken op een soap door de merkwaardige wendingen.


Vader-dochter relatie


De eerste zestig pagina's kabbelt het verhaal van 'Liefdesval' ( Love Falls) van Esther Freud rustig voort en wordt de relatie beschreven tussen de Engelse Lara en haar vader Lambert. Lara is zeventien en heeft weinig contact met haar sullige, al wat oudere workaholic vader. Hij vraagt haar mee te gaan naar Italië om zijn zieke vriendin Caroline te bezoeken die daar woont. Lara gaat ietwat twijfelend in op het aanbod. 

Machtige familie met verleden

Caroline stelt hen voor aan haar buren, de familie Willoughby. Zij wonen niet alleen in het nabij gelegen dorp, maar zijn er ook de eigenaar van. Vanaf deze ontmoeting gaat de traagheid van dit young adult boek langzaam over in een steeds sneller tempo. De onzekere en naïeve Lara laat zich verleiden door de dominante familie, die haar op overal mee naar toe neemt. Bovendien wordt ze hopeloos verliefd op Kip, de enige, maar o zo knappe, zoon van de Willoughby's. Lara heeft moeite met de ruwe spelletjes van de vijf jonge Willoughby's en wat begint met onschuldige plagerijen eindigt in een verkrachting. Lara is niet de enige die moeite heeft met de Willoughby's, want ook haar vader blijkt niet al te prettige ervaringen te hebben gehad met de familie.

Zomer vol seks

In 'Liefdesval' staat in eerste instantie de volwassenwording van Lara centraal. Dat zij zo naïef en onzeker is, is eigenlijk vrij ongeloofwaardig aangezien Freud beschrijft dat Lara al nagenoeg de hele wereld over heeft gereisd en dus al heel wat moet hebben meegemaakt. Het is onlogisch dat zij zich zo timide en bangelijk opstelt wanneer zij meerdere keren wordt belaagd. Daar komt nog bij dat het totaal niet duidelijk is waarom ze op Kip valt. Is het alleen om zijn schoonheid? Dat moet haast wel, want hij is lomp en besteedt nauwelijks aandacht aan haar. Na de eerste keer seks (overigens geheel onveilig), merkt Lara op dat ze nog steeds geen penis heeft gezien en vraagt zij zich af of zij er ooit een te zien zal krijgen. Daarna gaat het verhaal op vrolijke toon verder:

'Wat is dat?' Ze bleef staan. Hoog in de heuvels boven hen hoorde ze de zigeunermuziek. 'Luister eens.' Ze gaf een rukje aan zijn hand.
'Dat zijn de communisten.' De muziek dreef in flarden naar beneden. 'Die hebben zeker iets te vieren. Misschien hebben ze weer iemand ontvoerd.' Hij kneep in haar hand.
'Ontvoeren ze echt mensen?'
'Ja hoor.'Kip klonk onverschillig. 'Nog maar een paar jaar geleden hebben ze de voormalige eerste minister, Aldo Moro, gepakt, hem vijfenvijftig dagen vastgehouden en toen vermoord. Hij werd gevonden in de kofferbak van een auto.'
'Echt?' Elke zenuw in Lara's lichaam stond op scherp. Dit blijft niet zo, dacht ze, het kan niet zo blijven, maar niettemin was ze in de zevende hemel. (1) 

Soap over zomerliefde van pubers

Wellicht is DLR te oud om zich te kunnen identificeren met de hoofdpersoon, maar zelfs als Lara dan voor lief wordt genomen, heeft deze young adult roman weinig te bieden. Wellicht dat een ander kan lachen om de gebeurtenissen die naarmate het verhaal vordert alleen maar onwaarschijnlijker worden, DLR heeft zich er zeer aan geërgerd. De toespeling op incest, de buitenechtelijke relaties, het machtsmisbruik, absurde ongelukken en onwaarschijnlijke sterftes; het is te veel. Het is alsof je non-stop kijkt naar een soapserie op tv, waarin de afleveringen in elkaar overlopen en oneindig zijn. 'Liefdesval' is een roman over een zomerliefde van twee pubers, vol intriges en machtsmisbruik. Een zomerboek om snel door te lezen, niet te veel bij na te denken en dan weg te geven.

Meer weten over Esther Freud?
'Liefdesval' direct bestellen bij Bol.com?

Dit is misschien ook leuk om te lezen:


1. Esther Freud, 'Liefdesval'. Uitgeverij Bezige Bij, Amsterdam: 2009, blz. 181. Vertaling uit het Engels van 'Love Falls' door Ineke Lenting.


2 opmerkingen:

  1. Goede review, het verhaal spreekt me niet echt aan. Ik haak bij de vergelijking met een soap eigenlijk al af.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Joany, dank voor je reactie! Gelukkig zijn er heel wat mensen die wel van soaps houden of die dit boek wel zouden willen lezen door alle intriges en vreemde gebeurtenissen. Smaken verschillen en dat is maar goed ook!

    BeantwoordenVerwijderen

Help deze blog interactief te houden en reageer hier!