maandag 25 maart 2013

Passa Porta festival 2013: verbeelding is een veeltalig universum

Terwijl menig Nederlands lezer op zondag 24 maart 2013 in een treincoupé te vinden was met een exemplaar van 'De verrekijker', het Boekenweekgeschenk 2013, volgde De lezer regeert het literair parcours van het Passa Porta Festival in Brussel. Het festival had dit jaar als thema 'Verbeelding' en ja, er was die dag veel op te merken dat tot de verbeelding deed spreken.


Speed en drank kunnen auteur ver brengen



De stad was wit, sneeuw was die nacht in dikke vlokken naar beneden gevallen. De digitale thermometer tegenover de Beurs liet weten dat het -5 °C was, maar door de gure wind die over de pleinen en langs de hoge gebouwen waaide, voelde het toch zeker als -10. Zou het ook zo koud zijn geweest bij de laatste bijeenkomst van het Joseph Roth- genootschap in Amsterdam, wanneer "de leden sluipen door straten en stegen om samen te komen en Joseph Roth te vieren, zoals Geert Mak het zo mooi uitdrukt? Samen met Els Snick werd Mak ontvangen door Chantal Pattyn, die het gesprek prachtig leidde van Mak's werk 'Reizen zonder John' en  John Steinbeck  naar de grens tussen feit en fictie en dit verbond met de reisjournalistiek om uit te komen bij het boek over Joseph Roth en zijn leven in Nederland en België rond de jaren '30,  'Waar het me slecht vergaat is mijn vaderland'  van Els Snick. Een gesprek over snelheid, speed en het schrijven en publiceren in dronkenschap.  

Grenzen literatuur verbeelding 


De lezer regeert wilde deze keer eens niet de begane paden bewandelen en discussies volgen van bekende schrijvers. Het Passa Porta festival laat zien dat de grenzen  van de literatuur verbeelding zijn, dat niet alles in een hokje te plaatsen is en dat literatuur veel meer behelst dan alleen discussies en voordrachten. Daarom,  na een onderdeel met de bekende schrijver Mak, wilde De lezer regeert zich dus wagen aan 'Urban Legends', een stadswandeling waarin feit en fictie in enkele legendes van Brussel bleken te zijn samengesmolten en de extreme kou maakte dat de ijzingwekkende natuur van de legendes boven komt.


Literatuur in de kunst


Gelukkig speelde het volgende onderdeel zich weer binnen af. Terwijl Cees Nooteboom in Bozar op de Kunstberg zijn nieuwe boek 'Brieven aan Poseidon' presenteerde en de IJslandse auteur Sjón daar niet ver vandaan een groep festivalbezoekers gidste door het Margritte Museum, luisterde De lezer regeert op een minder hoog niveau naar het literair concert gebaseerd op een muziektheaterproject van de vijf jaar geleden overleden auteur Hugo Claus. Dramatisch, passioneel, van lief naar ruig en alles daar tussenin. Een totale belevenis gebracht door Jenne Decleir, Mira, Stoffel Verlackt en Tim Vandebergh.








Hoe de verbeelding de vrijheid vind


Half drie. Hoe zou Peter Terrins erotische verhaal nu klinken? Of de discussie met de Spaanse auteur Vila- Matas? Vooral vanaf dit tijdstip waren er vele programmaonderdelen die De lezer regeert had willen bijwonen. Te moeten kiezen uit een van de vele programmaonderdelen was te lastig en maakte dat De lezer regeert zich soms wel eens verbeeldde bij een ander programmaonderdeel te zitten. Helemaal toen er geen opvallende opmerkingen werden gemaakt in het onderdeel 'Imagination under pressure', een discussie tussen drie Zuid- Europese schrijvers over de crisis in hun landen,  en  er ondanks de ijdele poging van Portugese schrijfster Dulce Maria Cardoso, toch een vrij wrange nasmaak achterbleef. Gelukkig wist Kirmen Uribe  in het onderdeel daarna met zijn  presentatie van zijn twee romans, zijn visie op Baskenland als onderdeel van Europa, van de wereld en zijn liefde voor de persoonlijke geschiedenis, het hart weer een beetje te verwarmen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Help deze blog interactief te houden en reageer hier!