donderdag 11 april 2013

'De lijst van al mijn wensen': vrouw neemt lot in eigen handen na winnen loterij






'De lijst van al mijn wensen' van de Franse auteur Grégoire Delacourt lijkt in eerste instantie een boek voor vrouwen, door de stijl en het thema. Maar, zoals veel dingen in het leven: de schijn bedriegt. Op zoek dus naar de verborgen boodschap in deze (schijnbaar) lieflijke roman.


Leugentje om eigen bestwil


Ze is 47, heeft een man en twee kinderen ( "Eigenlijk drie. Een jongen, een meisje en een dode." (1)) en leeft een ogenschijnlijk gewoon leven in Arras, in het noorden van Frankrijk. Joycelyne Guerbette liegt zichzelf voor en laat zich voorliegen dat ze mooi en gelukkig is. Zo ongeveer begint 'De lijst van al mijn wensen' van de Franse auteur Grégoire Delacourt, die zijn hoofdpersonage haar eigen verhaal laat vertellen. Hierdoor kom je als lezer meteen in een bedrukte stemming. Schijn bedriegt, zo toont Joycelyne. Ze is lang niet zo gelukkig als ze iedereen (en ook zichzelf) doet geloven, maar maakt er maar het beste van. 

Toeval stuurt leven


Haar leven lijkt een aaneenschakeling van toevalligheden: haar moeder bezwijkt voor haar ogen, ze is getrouwd met een naamgenoot, heeft door een absurd voorval een fourniturenwinkel kunnen overnemen, haar webblog wordt een enorm succes zonder dat ze er veel moeite voor moet doen én ze wint een groot bedrag in de loterij.  Maar ze heeft de cheque nog niet ontvangen, of ze wordt bevangen door een grote angst: wat moet ze met al dat geld? Heeft ze het wel nodig? Ze besluit niemand iets te vertellen over het gewonnen geld en verstopt de cheque om tot bezinning te komen. Ze gaat bij zichzelf te rade wat ze nu echt nodig heeft en stelt lijstjes op waarin ze al haar materiële en immateriële wensen beschrijft. Desalniettemin is haar angst dat haar oude, rustige leventje nooit meer hetzelfde zal zijn te groot en ze staat op het punt de cheque te vernietigen. Maar de cheque ligt niet meer op de plek waar ze die had verstopt.

Hebzucht toont ware gezicht


'De lijst van al mijn wensen' doet qua stijl een beetje denken aan de boeken van Joan Harris ( bekend van het verfilmde boek 'Chocolat'). Centraal staat het leven van een vrouw, met al de ups en downs die daarbij horen. Daarnaast wordt het gemeenschapsleven in Frankrijk beschreven. In de boeken van Harris is dat in een dorp, bij Delacourt gaat het om een kleine stad. Wat 'De lijst van al mijn wensen' echter bijzonder maakt, is dat de mannelijke auteur van dit boek zo precies een voor vrouwen herkenbaar leven kan schetsen. Delacourt portretteert de vrouw met al haar twijfels, maar zeker niet overdreven of bekritiserend. Bovendien laat hij zien dat er niet veel nodig is om een gelukkig leven te leiden en dat geld en hebzucht de ware mens naar boven haalt. Zo hoeft niemand elkaar of zichzelf meer iets voor te liegen. 

Waardevolle verborgen boodschap


'De lijst van al mijn wensen' is een wegleesboek, waarbij de stijl en het onderwerp vooral vrouwen zal aantrekken. Maar Delacourt heeft in dit boek ook een verborgen boodschap verwerkt, eigenlijk twee. Een ervan is bedoeld voor mannen en de andere voor alle materialisten.


Dit is misschien ook leuk om te lezen:



(1) G. Delacourt, 'De lijst van al mijn wensen'. Orlando, 2013; blz. 13.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Help deze blog interactief te houden en reageer hier!