dinsdag 14 mei 2013

Verslag Kinder- en Jeugdjuryfeest Vlaanderen 2013

Het Kinder- en Jeugdjuryfeest, het KJV-feest, wordt al sinds jaar en dag georganiseerd door Stichting Lezen Vlaanderen en is de bekroning van negen maanden intensief leeswerk van kinderen tussen de vier en zestien jaar. Ingedeeld per leerjaar mogen zij zes winnende boeken kiezen, waarvan de winnaars bekend worden gemaakt op het KJV-feest. Dit jaar viel het feest op zondag 12 mei en werd het gehouden in het Concertgebouw in Brugge. Een verslag van een vrijwilliger.

Literaire workshops voor kinderen

De lezer regeert is verzot op literaire evenementen. Als bezoeker is een literaire activiteit erg leuk om mee te maken, maar als vrijwilliger is het eigenlijk nog net even iets leuker. Als vrijwilliger krijg je een kijkje achter de schermen en word je voor een groot deel al ver voor het eigenlijke feest betrokken bij de organisatie. Zo wordt je als het ware onderdeel van het feest, je gaat er geheel in op. Dit jaar was De lezer regeert vliegende locatieverantwoordelijke. De locatie was gelegen naast de artiestenfoyer, waar auteurs, illustratoren en medewerkers af en aan liepen en hun weg vervolgden door de gangen van het labyrint op zoek naar hun podium. In de behoorlijk warme ruimte waar De lezer regeert de zeer verantwoordelijke taak had, werden workshops gegeven aan kinderen uit groep 3 of 4. 

Schrijversgezichten

Als vrijwilliger bij een literair evenement is het handig om gezichten van auteurs en illustratoren te kennen. Vooral als je ervoor moet zorgen dat de auteurs of illustratoren op tijd op je locatie zijn. Nu had Stichting Lezen bij de ingang van het feest foto's gehangen van de schrijvers en tekenaars die op het KJV- feest zouden komen. Maar, zoals altijd verschilt een foto nog wel van de werkelijkheid. Toen De lezer regeert van de locatieverantwoordelijke de tip kreeg op zoek te gaan naar de man met het groene  (of was het blauw?) pulleke, bleek de illustrator in kwestie zijn pulleke uit te hebben gedaan en zat nu in een grijs shirt, voor De lezer regeert totaal onherkenbaar, in de artiestenfoyer. 

In de rij voor een compliment

Wat altijd opvalt is dat Vlamingen vrij bescheiden zijn. Greet Bosschaert die onder andere prachtige illustraties maakte bij het boek van Inge Misschaert 'Finn of hoe de zomer naar gras rook' nam voorzichtig complimenten in ontvangst. Ze was duidelijk beter aan het geven van complimenten aan anderen. Menig kinderhart heeft ze tijdens haar workshop sneller doen laten kloppen. Alle stonden ze in de rij voor haar bureau opgesteld in afwachting op de aanwijzingen en lofuitingen die Greet hen zou geven.

Heroïsche daad in woord en beeld

Redder en slachtoffer poseren tijdens worshop Devos en Versyp
Mieke Versyp en Isabel Devos van het boek 'Soepletters' kwamen met een uiterst originele workshop waarbij kinderen uit groep vier een krantenbericht schreven over een spectaculaire reddingsactie, waarbij later een foto van ze werd gemaakt waarbij ze de actie uitbeeldde. Compleet met de kop van het krantenbericht, het instrument waar ze de redding mee uitvoerden en op de achtergrond een projectie van de locatie waar het zich afspeelde. 


Winnaars waren workshopleiders


Bovendien creëert het toch een speciale band als een illustrator of auteur die net een workshop in jouw locatie heeft gehouden, in de prijzen valt. Aan het eind van het feest kwam De lezer regeert samen met de locatieverantwoordelijke de dolgelukkige en trotse Lars Deltrap tegen, die de illustraties had verzorgd in het prijswinnende boek 'Hotel tussentijd' van Lisa Boersen. Ook Tom Schamp, die een bonte knutselworkshop had gegeven, was met zijn illustraties samen met schrijver Dirk Nielandt voor het boek 'Fred en de wolk' met een prijs beloond. 

Avontuur in boekenland

Natuurlijk was er in het Concertgebouw veel meer te doen. Zo kon je onder andere een hartje haken, zoals die op de kaft staat van 'Liefde :-( ' van Thomas Brinx en Anja Kömmerling, berichtjes sturen via de message wall als in 'De boodschapper' van Markus Suzak en was er een boekenzoektocht doorheen heel het gebouw. Teveel eigenlijk om op te noemen, maar één ding is zeker: iedereen kwam vol energie en enthousiasme en ging met een brede glimlach en een voldaan gevoel. 

Met dank aan Stichting Lezen Vlaanderen en kjv.be

Dit is misschien ook leuk om te lezen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Help deze blog interactief te houden en reageer hier!