donderdag 23 mei 2013

Boek en film: 'Safe Haven'

gif maker onlineWie kent het werk van Nicholas Sparks niet? 'The Notebook', 'Dear John', 'Message in a Bottle', zomaar enkele van zijn titels. Als je de boeken niet kent, dan ken je zeker wel één van de films. Volgens zijn website zijn maar liefst acht van zijn romans verfilmd. Daarnaast weet de website die alles bijhoudt op het gebied van film, tv en sterren, de IMDb, te melden dat het scenario van 'The last song' door Sparks zelf geschreven is. Bij het maken van een verfilming van de roman 'Safe Haven' ging Sparks echter nog een stapje verder en nam een producerende rol in. 


Afgekraakt


De film 'Safe Haven' krijgt wereldwijd vrijwel alleen negatieve recensies. Het zou te zoetsappig zijn, te voorspelbaar en de thrillereffecten te ver gezocht. Deze kritiek is te makkelijk. Iedereen die het werk kent van Sparks, boek en/ of film, weet dat romantiek hét belangrijkste element in het verhaal is. De zoetsappigheid en voorspelbaarheid horen in die zin bij Sparks en zijn verhalen.Al ontkent Sparks volgens de website Cracked.com, dat zijn verhalen voorspelbaar zijn, want zijn verhalen zijn niet als die van Shakespeare of Jane Austen. Overigens staat er op de website een grappig stappenplan voor het schrijven van een Sparks film, dat zeker niet moeilijk te volgen is. 

Droom én nachtmerrie komen uit


In 'Safe Haven' is de jonge, mooie Katie op de vlucht en komt terecht in het idyllische kustplaatsje Southport waar ze al snel de jonge, knappe Alex ontmoet. Alex is de eigenaar van de enige supermarkt in Southport en heeft twee kinderen. Zijn vrouw is gestorven aan kanker. Katie en Alex worden verliefd, maar zij wordt achtervolgd door haar verleden. Ze heeft angstdromen waarin ze door haar man wordt mishandeld, wordt gezocht door de politie en is haar leven niet zeker. Maar hij zegt haar dat hij van haar houdt en in werkelijkheid verlangt haar hele wezen naar de bescherming van zijn sterk gespierde armen.  Hij vraagt haar naar haar verleden en zegt haar: "We gaan naar de politie" waarop zij zegt: "Hij is de politie". Vanaf dat moment komt de politieagent die haar achtervolgt steeds dichterbij en neemt de spanning toe.

Psychologisch drama of romantische thriller


De opbouw van de film 'Safe Haven' is een totale verrassing. Katie wordt voorgesteld als moordenares en pas later kom de kijker achter de identiteit van de politieagent die haar achtervolgt en de ware reden voor de vlucht van Katie. Als je bekend bent met het boek, denk je dat het hier een totaal ander verhaal betreft. In de roman weet je eigenlijk al snel waarvoor Katie op de vlucht is en wordt er meer aandacht besteedt aan de manier waarop de politieagent achter haar "Safe Haven" komt. Het boek is ook meer een psychologisch drama, Katie worstelt meer met haar verleden, zelfs als het einde van het verhaal en haar verhaal in zicht is. Wat absoluut een groot verschil is tussen boek en film is het personage van Katie. In het boek stelt ze zich weerbaarder op, schuwer. Er gaat een hele tijd overheen voordat ze haar angst opzij zet en een relatie begint met Alex. In de film is dit hele proces van haar twijfels en angsten niet aanwezig en dit is zeker een gemis. Katie wordt zo een nog oppervlakkiger karakter - in de roman is ze al niet veel meer dan een stereotype- die eigenlijk vrij weinig meer terugkijkt naar het leven dat ze leidde voor Southport. 

Verrassing uit rijk der doden


In één van de laatste scènes van de film wordt de kijker wederom verrast. Het gaat dan niet om die in de media sterk bekritiseerde scène vol onmogelijke acties en heldendaden, maar die scène waarin de rol van de gestorven vrouw van Alex uit de doeken wordt gedaan. De uitkomst die in de film wordt gegeven is, wanneer je de trant van het verhaal volgt, namelijk veel logischer dan in het boek, waarin dit einde wel heel toevallig is. 


Basis gelijk, uitvoering anders


De lezer regeert las de roman, maar niet helemaal tot het eind. Mocht de film dan de gehele verhaallijn volgen, dan was er tenminste nog een ongekend eind. Het werkte goed, maar ook omdat de film alleen in basis gelijk is aan het boek. Het moet gezegd worden, De lezer regeert heeft geleerd boek en film niet te vergelijken, maar naast elkaar te leggen. Met 'Safe Haven', boek en film, is dit totaal geen moeilijke opdracht. Het is namelijk voor het eerst dat De lezer regeert een boek een gehele transformatie ziet ondergaan zoals dit het geval is bij 'Safe Haven'. Wordt het boek nog gepresenteerd als psychologisch drama goed gevuld met zwijmelmomenten, de film is bijna een romantische thriller te noemen. Bijna, want zo spannend is het nu ook weer niet. Romantisch? Ja, dat zeker. 

2 opmerkingen:

 1. ik heb het boek gelezen en de film gekeken. ik vond het een geweldig boek en wil graag meer van hem lezen. de manier waarop hij schrijft spreekt mij heel erg aan het leest prettig en een erg leuke manier. de film vond ik ook heel mooi en zeker de moeite waard om te kijken ik zou zeggen ga zo door en verander u manier van schrijven niet want ik ben zeker een grote fan van u geworden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor uw positieve reactie. Op deze website vindt u alle titels die er in het Nederlands van Nicholas Sparks zijn verschenen.
   http://www.boekbeschrijvingen.nl/sparks-nicholas/sparks.html
   Kijk ook eens op mijn nieuwe facebookpagina https://www.facebook.com/veritasteksten. Veel leesplezier!

   Verwijderen

Help deze blog interactief te houden en reageer hier!