woensdag 16 januari 2013

'Een nagelaten verhaal'; herinnering strookt niet met werkelijkheid




In 2006 ging Yasmina Allas na twintig jaar terug naar haar geboorteland Somalïe in het kader van een tv-serie die Paul Rösenmöller maakte over Afrika. Veel gevoelens en gedachten bleven onuitgesproken en Allas besloot deze te bundelen in 'Een nagelaten verhaal', een fictieve vertelling met pure emoties.


Opdringerige documentairemaker zoekt tevergeefs ware emoties


In 'Een nagelaten verhaal' beschrijft de hoofdpersoon, een schrijfster en actrice, haar reis naar haar geboorteland, waar zij drieëntwintig jaar geleden voor een burgeroorlog vandaan is gevlucht. Ze wordt gevolgd door een cameraploeg, die al haar indrukken en emoties wil vastleggen voor een documentaire. De opdringerigheid van de documentairemaker maakt dat ze zich voor hem afsluit en haar gevoelens voor zich houdt. 

Thuiskomen in geboorteland

Bovendien krijgt ze moeilijk contact met de plaatselijke bevolking. Zij zien haar als een buitenstaander; ze is gevlucht en komt nu terug, maar niet om iets te doen voor haar land, maar om herinneringen op te halen aan een verleden die iedereen probeert te vergeten. De hoofdpersoon, die graag gezien wil worden als één van hen, ziet zich meer en meer verdeeld tussen haar moederland en haar nieuwe land, Nederland en weet dat ze moet kiezen. Door te putten uit haar eigen herinnering, vermengd met de bijzondere liefdesgeschiedenis van haar ouders en enkele cruciale gebeurtenissen uit het leven van haar geliefde tante die geëmigreerd is naar Australië, maakt ze uiteindelijk die moeilijke beslissing. 

Onderworpen vrouw maakt eigen keuze

'Een nagelaten verhaal' draait voornamelijk om de liefde van de ouders van de hoofdpersoon. Haar moeder maakt de keuze te trouwen met de Vreemdeling, een soldaat uit het zuiden die ze leert kennen als hij gewond  in het ziekenhuis terechtkomt waar zij werkt. Het is tegen de wil van haar ouders en de clan waar zij toe behoren; een vrouw heeft geen eigen wil, maar haar moeder negeert deze regels, trouwt met de man die ze liefheeft en hun huwelijk wordt geaccepteerd door haar vader. Haar zus heeft minder geluk en wordt tijdens haar vlucht naar het buitenland onderworpen aan de wensen van de man. 

Heimwee naar verleden 

Yasmine Allas toont in 'Een nagelaten verhaal' de herinneringen die ze heeft aan een land dat nu verwoest is en vervuild, een land waarin weinig haar nog doet denken aan hoe het vroeger was. Haar herinneringen zijn die van een jong meisje en worden omgeven door eenvoud, sprookjes en parabels, die vreemd contrasteren tegen de hardheid en complexiteit van de huidige situatie van het land. De reis naar haar geboorteland is er een van heimwee, heimwee naar een verleden, naar een land dat slechts bestaat in de herinnering. 

Yasmina Allas is te gast op Writers Unlimited 2013.



Dit is misschien ook leuk om te lezen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Help deze blog interactief te houden en reageer hier!